Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Då bildades föreningen

Innan bygdegården fanns samlades bygdens ungdomar i en lada i Skokloster

Den 16 februari 1947 samlades några entusiaster till ett möte där även representanter från Bygdegårdarnas Riksförbund var med. Skokloster Bygdegårdsförening bildades. Idén om att bygga en bygdegård lades fram eftersom inget befintligt hus fanns att tillgå i socken.

Två beredskapsbaracker köptes för 2 400 kronor och med virket i dem var arbetet med att bygga en bygdegård igång. Arbetsviljan hos de unga var det inget fel på och inte heller på andra i socken som välvilligt ställde upp med material och arbete. Som professionell hjälp fanns även en byggmästare med och såg till att allt gick rätt till. Den 23 oktober 1948 var bygget klart och Skokloster hade fått sin egen bygdegård för 17 673 kronor.

Bygdegården blev omåttligt populär och uthyrd i stort sett varje helg. Där var kurser bland annat i vävning och sömnad, målarkurser och annat. Vatten kördes dit i 50-liters flaskor och värme fick man från en vedeldad plåtkamin. Ganska snart visades också film där och det var ”Bio-Pelle” från Grillby som skötte filmvisningen. Filmer som visades var bland annat ”Kastrullresan”, ”Hon dansade en sommar”, ”Raggare” och så förstås ”Åsa Nisse-filmerna”. ”Kastrullresan” och ”Hon dansade en sommar” hade spelats in i Häggeby/Skokloster så när de visades placerades fler än vanligt av de mahognyfärgade fällstolarna ut. Det blev fullsatt i biosalongen.

År 1978 borrades brunn och vatten drogs in till toalett och kök. Kommunen hade byggt en skola strax intill och eftersom bygdegården användes i matbespisningen så krävdes bland annat väl fungerande vatten och avlopp.

Det dröjde inte mer än fyra år så var det dags för nästa upprustning, något som kostade cirka 700 000 kronor. Bland annat gjordes bygdegården handikappanpassad.

Idag många år senare används Bygdegården flitigare än någonsin med boule, teater, vinprovning, pubkvällar, fester och andra evenemang. Så nog var det bra att de tog saken i egna händer, ungdomarna i 1940-talets Skokloster när de bildade föreningen och startade bygget med virke från de båda beredskapsbarackerna. Tack vare dem fortsätter Skokloster Bygdegårdsförening med sina möten och evenemang.